De Vikingschepen in het Vikingskipshuset

Het Viking Museum in Oslo vertelt het verhaal van de Noorse Vikinggeschiedenis. In het museum zijn verschillende items uit het Vikingtijdperk te zien, net als drie grote Vikingschepen. Het gaat om de best bewaarde Vikingschepen ter wereld. De drie Vikingschepen zijn in de 19e en 20ste eeuw gevonden in Noorwegen.
 

ReizenReizen

 

Vikingschip Oseberg

Het Vikingschip Oseberg is gebouwd rond het jaar 820 en werd in augustus 1903 gevonden door een boer in het Noorse dorp Slagen. Hij vond de verschillende delen van het schip toen hij op zijn terrein aan het graven was. In de zomer van 1904 zijn archeologen begonnen met het opgraven van het Vikingschip, om problemen door herfst- en winterweer te voorkomen. De opgraving zorgde voor zoveel belangstelling, dat het nodig was om het terrein af te zetten met hekken en beveiliging in te schakelen. Het opgraven van het schip en de vondsten heeft minder dan drie maanden geduurd.

Na de opgraving van Vikingschip Oseberg begon het grote werk pas echt. Er is 21 jaar lang gewerkt om het Vikingschip en de meeste vondsten te herstellen. Het schip moest langzaam worden uitgedroogd, voordat deze in elkaar kon worden gezet. Voor het herstellen van Vikingschip Oseberg is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van origineel hout, het is gelukt om meer dan 90 procent van het gereconstrueerde schip uit origineel hout te laten bestaan. Het Vikingschip is rijkelijk gedecoreerd met prachtig houtsnijwerk.

Het Vikingschip Oseberg is in het jaar 834 gebruikt als begrafenisschip. In dat jaar stierven twee belangrijke vrouwen. Eén van de vrouwen was tussen de 70 en 80 jaar en stierf aan kanker. De andere vrouw was ongeveer 50 jaar oud. Haar doodsoorzaak is onbekend. De grafkamer voor de vrouwen werd aan boord gebouwd, direct achter de mast. In de grafkamer werden de vrouwen opgebaard en stonden vele begrafenisgeschenken, zoals onder andere kleding, gereedschap, een kar, drie sierlijke sleeën en een werkende slee en vijf uit hout gesneden dierenhoofden. De botten van de vrouwen zijn in het museum te zien. Ook verschillende begrafenisgeschenken zoals de sleeën, kar en vier uit hout gesneden dierenhoofden worden tentoon gesteld. Het vijfde houtwerk is in een te slechte staat.
 

 

Vikingschip Gokstad

Het Vikingschip Gokstad werd in de herfst van 1879 gevonden door twee tieners. Zij verveelden zich op een boerderij in de gemeente Sandefjord en besloten te graven in de grafheuvel Gokstad Mound op het terrein. Volgens de verhalen zou er een schip in de grafheuvel liggen en de tieners wilden kijken of dit klopte. De zonen van de boer troffen inderdaad een schip aan. De Universiteit van Oslo hoorde over de vondst en is in het voorjaar van 1880 begonnen met de archeologische opgraven van het Vikingschip.

Het bijna 24 meter lange schip is in de klei- en turfgrond goed bewaard gebleven, alleen een paar delen waren vergaan. Na de opgraving is het schip hersteld, waarbij alle onderdelen zijn losgehaald, gestoomd en teruggebogen in de oorspronkelijke vorm. Een deel van het hout moest wel worden vervangen. Naar schatting is Vikingschip Gokstad gebouwd rond het jaar 890, op het hoogtepunt van het Vikingtijdperk.

Het schip is rond het jaar 900 gebruikt als graf voor een rijke en machtige man. De man was ongeveer 40 jaar oud en 1.82 meter lang. Waarschijnlijk is een meswond in zijn rechterdij de doodsoorzaak. Het is tot op de dag van vandaag onbekend wie de man is, gezien de begrafenisgeschenken moet het een machtige man zijn geweest. In Vikingschip Gokstad werden onder andere een spelbord met hoorns, schilden, kleine boten, 12 paarden, 8 honden en 2 pauwen gevonden.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Vikingschip Tune

Vikingschip Tune is van de drie grote schepen in het museum het minst goed bewaard gebleven. Het schip werd in 1867 gevonden op een boerderij op het eiland Rolvsøy, in de buurt van Fredrikstad. Het Vikingschip werd aangetroffen in één van de grootste grafheuvels van Noorwegen. Omdat de grafheuvel eerder geopend en gedeeltelijk opgegraven was, kwam er zuurstof in de heuvel en is een deel van het schip vergaan.

In slechts twee weken tijd is Vikingschip Tune opgegraven. Door de snelheid is het schip beschadigd en zijn items verloren geraakt. In die tijd was moderne archeologie ook nog niet ontstaan. De overgebleven objecten zijn dan ook in zeer slechte staat. Toch behoort Vikingschip Tune tot één van de best bewaarde Vikingschepen ter wereld.

In de grafkamer op het schip werden de overblijfselen van een man aangetroffen. Ondanks dat er veel spullen geplunderd zijn, gaven de overblijfselen van de begrafenisgeschenken aan dat het een belangrijke man moet zijn geweest. In het schip werd een paard gevonden, bij het schip nog twee paarden. Tevens werden in het schip overblijfselen van een zwaard, schildblaas, zadel, ski en houtsnijwerken gevonden.