Over het Viking Museum in Oslo

Het Viking Museum, Vikingskipshuset in het Noors, is gelegen in de Noorse hoofdstad Oslo. Het museum is onderdeel van de Universiteit van Oslo en gewijd aan de geschiedenis van de Vikingen, waarbij vooral de Vikingschepen centraal staan.

Als je Noorwegen zegt, dan zeg je natuurlijk fjorden, zalm en Vikingen. Tijdens een vakantie in Noorwegen mag deze geschiedenis eigenlijk niet ontbreken. Een bezoek aan het Viking Museum is een mooie manier om een deel van de geschiedenis over de Noorse Vikingen te zien.
 

ReizenReizen

 

De best bewaarde Vikingschepen ter wereld

Het museum toont de best bewaarde Vikingschepen ter wereld. Er zijn drie grote Vikingschepen te zien, waar je omheen kan lopen en die je vanaf uitkijkplatformen kan bekijken. Tevens zijn in het museum verschillende kleinere boten, sleeën, een kar, gereedschap, textiel en andere items uit de Vikingperiode te zien. Tevens is er op het plafond en de muren van het museum de film The Vikings Alive te zien.
 

 

Rondleidingen en audiogids

Het museum zelf organiseert geen rondleidingen. Het is ook een relatief klein museum, waarbij volop informatie wordt gegeven door middel van borden. Wel is er een gratis audiogids beschikbaar. De audiogids is te downloaden voor Apple en Andoid en biedt audiogidsen aan in het Engels, Noors, Spaans, Frans, Duits en Russisch.
 

Uitbreiding van het museum

Er wordt gewerkt aan een uitbreiding van het Viking Museum, om zo meer over de Vikingtijd te kunnen vertellen. De uitbreiding van het museumgebouw moet ervoor zorgen dat het Vikingskipshuset het grootste kenniscentrum over het Vikingtijdperk ter wereld wordt. In het nieuwe museum moet de huidige collectie worden uitgebreid met een uitgebreidere selectie van items uit de Vikingtijd die het museum al bezit.

Het is de bedoeling dat het nieuwe museum in 2026 de deuren opent voor het publiek. Vanwege de grote verbouwing is het museum op dit moment gesloten.
 

Museumeiland Bygdøy

Bygdøy is een schiereiland in Oslo, wat bekend staat om zijn vele musea. Het wordt dan ook regelmatig aangeduid als museumeiland. Het huist meerdere populaire musea zoals natuurlijk het Vikingskipshuset , maar ook het Frammuseet, Kon-Tiki Museet en het Norsk Folkemuseum.

Het schiereiland is niet alleen het adres voor Oslo’s populairste musea, maar ook voor wonen en recreëren. Bygdøy is namelijk voornamelijk een woonwijk. Verder heeft het schiereiland een groot recreatiegebied met onder andere wandel- en fietspaden en stranden.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Historical Museum

Je toegangskaartje voor het Viking Museum geeft je ook gratis toegang tot het Historical Museum, Historisk museum in het Noors. Je hoeft beide musea niet op dezelfde dag te bezoeken, je hebt hier 48 uur de tijd voor.

Het Historisk museum is gelegen vlakbij het Koninklijk paleis van Oslo en toont de grootste collectie van items uit de pre-historische tijd en de middeleeuwen in Noorwegen. Verspreid over vier verdiepingen zijn er diverse permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Je kan er onder andere gouden en zilveren schatten bekijken.